Lathund för trådar

Lathund för trådar
Länk till lathunden.

Det finns en ny plattform i djungeln av sociala medier, Threads. Det är en Twitter-liknande mikroblogg som är en slags utväxt ur Instagram, vilket bland annat innebär att du också måste ha ett konto i Metas Instagram-app för att få åtkomst. I framtiden är dock tanken att du ska vara allt annat än inlåst.

Om vi bortser från min vittgående aversion mot Meta/Facebook så har jag ju också med min UX-bakgrund en passion för gränssnitt, och en obotlig nyfikenhet när det gäller plattformar för öppen kommunikation.

När det gäller gränssnittet så måste jag säga att jag är smått imponerad över hur avskalat och lättanvänt det ter sig. Meta har lyckats (än så länge) hålla sig borta från att försöka lägga en egen prägel med finurliga funktioner och distraherande grafik. Jag ser inte heller ett överdrivet fokus på att driva trafik mot topplistor och populistiska konton. Det som syns är ungefär det man förväntar sig, och inte mer än så. Och det hör faktiskt inte till vanligheterna nuförtiden.

Med det sagt har jag förstås börjat skrivit en tråd om de grundläggande design-principer som gränssnittet misslyckas ganska radikalt med.

💩
Om man är en anhängare av Corey Doctorows analyser av plattforms-världen så följer det här förstås ganska förväntade steg i processen för så kallad enshittification. Det må vara bra i början, men vänta till dess att plattformen vill tjäna mer och mer pengar per användare och blir en villervalla av annonser, hysteriskt uppmärksamhetssökande innehåll och diverse betaltjänster.

Fediverse-förberedd

Det som ger lite, lite hopp om att den här plattformen kan komma att behandla sina användare bättre än många andra kommersiella jättar är löftet om att man ska bli kompatibla med Fediverse. Det innebär att de många miljoner som använder Mastodon eller andra plattformar baserade på ett öppet protokoll som heter ActivityPub, kan interagera med användare på Threads och vice versa.

Och det stannar inte där, Meta säger att man ska kunna flytta sitt Threads-konto bort från Meta och till en öppen plattform, och ta med sig alla sina kontakter. Att backa från de inlåsningseffekter som tidigare betraktats som centrala för lönsamhet bör kunna skapa incitament för att inte hamna i enshittification-träsket.

Samtidigt är det naturligtvis många i Fediverse-sfären som är övertygade om att Metas entré kommer att legitimera den övervakningskapitalism som är företagets sätt att tjäna pengar. Threads-plattformen kommer också plötsligt att bli helt dominerande inom Fediverse på grund av sin storlek, och i viss mån "äta upp" mindre plattformar som kommer att behöva hantera den potentiellt snabbväxande trafiken.

Jag som också förespråkar Fediverse utifrån ett värderingsdrivet perspektiv kan inte annat än notera hur Mastodon och övriga öppna plattformar misslyckas just med enkelheten i att komma igång och hjälpa deltagare känna sig trygga och att man har kontroll. Det faktum att de flesta kommer med ett nätverk från Instagram gör ju här också att man inte behöver hitta och följa en massa nya konton innan man får utbyte av sitt engagemang.

Användarupplevelsen är otvivelaktigt drivande i vilka plattformar majoriteten väljer.

Lathund för att komma igång med Threads

Lathund för trådar. Grafik med text. Bildbeskrivning.

Under min genomgång av gränssnittet kunde jag min vana trogen ändå inte låta bli att göra en lathund för den som vill ha en snabbguide för att komma igång.

Du kan ladda ner lathunden i PDF-format, och jag ger nedan också en textbeskrivning av innehållet.

Bildbeskrivning

Skisser av skärmar med olika streck (eller "trådar") som pekar på olika funktioner och alternativ i appen Threads. Bilden är dekorerad med en illustration av en sax, en synål och en säkerhetsnål.

1) Läsa och interagera

Aktivera visningsalternativ genom att klicka på loggan eller hemknappen. Välj "Följer" för att se bara personer du följer, i omvänd kronologisk ordning. På webben ligger detta val som en knapp nere till vänster.

“För dig” visar algoritmens urval.

2) Reagera

Under varje inlägg har du möjlighet till dessa funktioner: Gilla • Kommentera • Återpublicera / citera • Skicka till Instagram

3) Moderera

Genom att trycka på de tre punkterna till höger om varje inlägg kan du välja att sluta följa personen, dölja, blockera eller anmäla ett inlägg. För att se alternativet “Blockera” måste du först sluta följa personen. 

4) Hem

Första alternativet i menyn är Hem.

5) Sök

Andra alternativet i menyn är Sök.

6) Aktivitet

Fjärde alternativ i menyn är Aktivitet. Du kommer till en sida där du kan filtrera på olika sätt för att se de som interagerar med dig och dina inlägg.

  • Alla - Alla interaktioner (gilla/svar) och nya följare
  • Följer - Alla nya följare
  • Svar - Alla svar på dina trådar och kommentarer
  • Omnämnanden - Alla som nämnt ditt användarnamn
  • Citat - Alla citat av dina trådar
  • Återpubliceringar - Alla återpubliceringar av dina trådar
  • Verifierat - Alla med verifierade konton som interagerat med ditt innehåll

7) Femte och sista alternativet i menyn är Profil

På din egen profil har du ett antal val:

  • Redigera profil - Ändra biografi / länk • Sätt kontot som privat
  • Dela profil - Skicka vidare via telefonens dela-funktion
  • Trådar - Alla trådar du startat
  • Svar - Alla svar du skrivit
  • Återpubliceringar - Alla återpubliceringar du gjort
👥
Vem följer vem? När du på en profil klickar på siffran för antalet följare får du en ny vy där du också kan se vem personen följer.

8) Ny tråd

Du kan skriva upp till 500 tecken per inlägg när du skriver en tråd. Om du behöver mer tecken än så väljer du helt enkelt "Lägg till i tråd".

Du kan också bifoga olika typer av innehåll:

  • Bild/video (upp till 5 min.)
  • GIF (från Giphy)
  • Ljud (håll ner för att spela in)
  • Hashtag (en per tråd)
  • Omröstning (upp till 4 svar)

Notera: Du kan redigera din tråd i upp till 3 minuter efter publicering. Det gör du genom att trycka på de tre punkterna till höger om inlägget och välja "redigera".


Jag är @axbom på Threads. Om du även vill prova på Mastodon så har jag guider för det också 😊


Vidare läsning

Adam Mosseri (@mosseri) on Threads
Fediverse update thread 🔔🧵 For those of you who don’t know, @Threads is being built on the ActivityPub protocol, which means that it will be interoperable with other apps/servers like Mastodon over time. This week we took a small, but important, step by allowing people in the Fediverse, who don’t use Threads or even have an Instagram account, to follow my Threads account as well as a few others. Content is starting to flow from Threads to the Fediverse.
En snabb Mastodon-guide som lugnar sociala medier-nerverna
Tips och råd för att komma igång med Mastodon. Speciellt om du är van vid Twitter.
10 quick Mastodon tips
There has recently been a huge rush of people trying out Mastodon. This is also noticeable in the number of people reading my earlier Mastodon Guide. I wanted to take this opportunity to provide a brief list of usage tips that I wish I had at hand when first setting

Kommentera